COMITÈ D’INVESTIGACIÓ 2024

maig 3, 2024 | Formació i investigació

Jornades pràctiques al voltant de la investigació escènica contemporània

31 de maig, 1 i 2 de juny de 2024

 

Comitè d’investigació és un espaitemps per a compartir, pensar i deixar-nos mobilitzar, des de moltes perspectives, a partir de la pregunta «què és investigar?». Una oportunitat per a eixamplar les nostres belles singularitats gràcies a l’aprenentatge que ens brinda ser col·lectiu i pensar junt_s durant aquests tres dies.

Investigar, del llatí investigare, al·ludeix a l’acció de buscar, inquirir, indagar. És «el treball creatiu i sistemàtic realitzat per augmentar el patrimoni de coneixements» (ViquipÈdia) que «té com a fi ampliar el coneixement científic sense perseguir, en principi, cap aplicació pràctica» (Reial Acadèmia Espanyola). En anglés, invest significa «invertir temps, esforç, diners, etcètera, per a obtindre un benefici o recompensa» (Cambridge Dictionary).

Conduïdes per la creadora i performer Amalia Fernández, les jornades comptaran també amb la presència de persones amb pràctiques i perfils professionals diversos per a desplegar, en múltiples direccions, possibles respostes i extraure tota la riquesa del que hi ha de comú i de divergent entre els processos d’investigació artístics, científics, filosòfics, polítics, estètics…

Hi haurà pràctiques, entrenaments, mostres de processos, intercanvi de sentirs i pensars, jocs, ponències, migdiada, cinema, taules redones, ball…

 

EL PLA

Un pla implica imaginar el futur, invocar-lo, dissenyar-lo, cuidar-lo, i posar una energia d’amor i d’atenció que fa que ens meresquem la bellesa (fàcil o difícil) d’allò que succeirà. Sempre hi ha una distància entre allò planificat i allò que s’esdevé. I és ací —en aquest desajustament— on està la vida, allò que viu, allò que està viu en els esdeveniments i allò que està viu en nosaltres.

 

DIVENDRES, 31 de maig

  • Entre les 16 h i les 16.30 h. ARRIBADA A ESPAI LA GRANJA. (Protocol: Per a aquesta primera jornada és obligatori el lliurament de bosses, mòbils i rellotges abans d’entrar a la sala. Hi haurà disponible un número de telèfon al qual es podrà cridar per a localitzar qualsevol participant en cas necessari.)
  • 16,30–20 h. PRIMERA PRÀCTICA. Què podem fer quan totes les opcions són possibles? Durant aquesta sessió activarem l’escolta, el contacte amb el present, la contínua adaptació als nous paràmetres o opcions que van sorgint per a intentar sostindre el que passe i el que no passe.
  • 20,30–23 h. SOPAR-CINEMA EN EL RACÓ DE FILS (a 8 minuts de La Granja). Es demanarà a les persones participants que porten menjar per a compartir. Després del sopar veurem “Derechos del hombre”, de Juan Rodrigáñez, qui estarà amb nosaltres presentant la pel·lícula.
  • 23 h. TANCAMENT. (Devolució de mòbils.)

 

DISSABTE, 1 de juny

  • 10–11.30 h. ENTRENAMENT. Pràctiques de cos col·lectiu conduïdes per Amalia Fernández.
  • 11,30–12 h. PAUSA.
  • 12–14 h. SEGONA PRÀCTICA. Anàlisi de la primera pràctica.
  • 14,30–16 h. TERCERA PRÀCTICA. Conéixer persones desconegudes. Dinar-pícnic per parelles al parc. (Cada participant portarà el seu propi pícnic de casa.)
  • 16–17 h. QUARTA PRÀCTICA. Migdiada-micro obert.
  • 17–19.30 h. CINQUENA PRÀCTICA. Investigar la investigació. Debat col·lectiu a partir de la ponència-conversa a càrrec d’Amalia Fernández, Virginia Fusco, María Grau, Óscar Hernández i Sergio Sánchez.
  • 19,30–20.30 h. PROCESSOS. Ángela Verdugo. La creadora becada per Comitè per al seu treball d’investigació comparteix el procés de creació de la seua peça Mata baja.
  • 21 h. SOPAR DE VESTIT EN EL RACÓ DE FILS (a 8 minuts de La Granja. El menjar és a càrrec de l’organització). Protocol: per a aquest sopar es demanarà que cada participant porte un segon vestuari «de gala» que transforme la seua imatge habitual.
  • 22–23.30 h. BALL. (Es demanarà a cada participant una cançó favorita.)

 

DIUMENGE, 2 de juny

  • 10 – 12.30 h. SISENA PRÀCTICA. Modes d’investigar. Pràctica col·lectiva a partir de la revisió d’algunes metodologies emprades en les principals peces escèniques d’Amalia Fernández.
  • 12,30 – 13.30 h. Investigar en arts escèniques o el dilema de la «tumbidad». Ponència a càrrec de Mercy Ruiz, teatròloga en la Universitat de les Arts de l’Havana (ISA).
  • 13,30 – 14 h. PRECS, PREGUNTES, REFLEXIONS I TANCAMENT.

 

Docents/Ponents

 Amalia Fernández (Granada 1970). Creadora i performer en el camp de les arts escèniques. Docent i acompanyant de processos artístics, professora de ioga Iyengar, cantant coral aficionada, mestressa de casa, mare i aprenent de múltiples assumptes que van canviant segons com bufen els vents i ho permeten els temps.

Óscar Hernández Caballer. Llicenciat en Ciències Físiques. Coordinador del grup d’Innovació, Big data i IA en Robert Bosch. Des de 2009 crea i desenvolupa la plataforma de divulgació científica i col·laboració artística Universo Paralelo. Ha col·laborat amb artistes com Juan Domínguez, Lucas Condro, Silvia Zayas, Emilio Tomé i Gonza Munilla.

Sergio Sánchez. Doctor en Ciències Geològiques. Investigador científic del Museu Nacional de Ciències Naturals (CSIC).

Virginia Fusco. Professora ajudant doctora en la Universitat Carlos III de Madrid en l’àrea de Filosofia. Especialitzada en filosofia feminista, sol treballar en la intersecció dels estudis de gènere, l’anàlisi crític del discurs i la teoria sociopolítica.

Juan Rodrigáñez ha fet dos llargmetratges (“El complejo del dinero” i “Derechos del hombre”) i un curtmetratge (“A la sierra de Armenia”), que han estat projectats a diferents festivals com Berlinale, FIDMarseille, Ficunam o els de Màlaga, Gijón, Lisboa i Bilbao. El seu treball està centrat en explorar les possibilitats performatives del dispositiu cinematogràfic atenent la història específica del mitjà.

 

Preu – 15€

Inscripció: https://ivc.gva.es/val/ivc-val/comite-d-investigacio