El sector de les arts escèniques valencià denuncia la improvisació i falta de professionalitat en la gestió del Nou Circuit Valencià d’Arts Escèniques
Les associacions i professionals del sector de les arts escèniques de la Comunitat Valenciana volen expressar públicament la seua profunda preocupació i malestar davant la gestió del Nou Circuit Valencià d’Arts Escèniques, impulsat pel Institut Valencià de Cultura (IVC).
València, 7 de juliol de 2025
Un conveni que havia d’haver-se publicat al gener de 2025 es va retardar fins a finals d’abril, generant una enorme incertesa tant entre els municipis com entre les companyies i professionals del sector. Malgrat l’ampliació del termini d’adhesió fins al 9 de maig, la falta d’informació i l’absència de criteris clars de participació han dificultat greument la planificació i la programació cultural en els municipis valencians. Aquest conveni incloïa en les seues bases les propostes de programació entre el 31 de maig i el 13 de desembre de 2025. Moltes poblacions han deixat de programar durant els primers sis mesos del 2025 per la inexistència del Circuit i el compromís d’un cofinançament.
La resolució provisional es va publicar el 18 de juny, però hui dia, el sector segueix sense conéixer el llistat definitiu de pobles participants ni qui són els experts responsables de la valoració i selecció de les propostes, la qual cosa afig opacitat i resta confiança al procés. La improvisació, la falta de transparència i l’absència de diàleg real amb els agents professionals estan posant en risc la qualitat i l’estabilitat de l’oferta cultural en la Comunitat Valenciana.
El sector ha manifestat la seua preocupació i denúncia per la persistència de pràctiques irregulars derivades de la no resolució del conveni a hores d’ara de l’any. Aquesta situació ha generat una sèrie d’incidències administratives i financeres que afecten tant els municipis com a les companyies i al Institut Valencià de Cultura (IVC).
La situació actual, sense un llistat definitiu publicat està implicant l’execució de funcions sense contracte. Els municipis que tenien programades funcions del Circuit per al mes de juny s’han vist obligats a realitzar-les sense l’existència d’un contracte formal entre ajuntaments, IVC i les companyies implicades.
Les companyies han emés factures al IVC pels serveis prestats. No obstant això, al no existir un contracte que recolze legalment aquestes actuacions, les factures queden sotmeses a objecció administrativa, la qual cosa implica la paralització temporal del pagament fins que es resolga la incidència. El IVC es veurà en l’obligació d’elaborar un informe dirigit a la intervenció, en el qual ha de justificar per què no es va formalitzar el contracte dins del termini i en la forma corresponent. Aquest informe és requisit indispensable perquè es puga aprovar la despesa i procedir al pagament de les actuacions ja realitzades.
Tot aquest procés administratiu addicional comporta inevitablement una major demora en l’abonament dels imports corresponents a les companyies, afectant la seua liquiditat i a la normal prestació dels serveis culturals.
El sector cultural denúncia la falta de transparència i claredat en el procés d’exclusió d’espectacles del catàleg oficial del Institut Valencià de Cultura (IVC), requisit indispensable perquè els municipis pogueren adherir-se al conveni i beneficiar-se de les ajudes del Circuit.
Segons les bases del conveni, només els espectacles inscrits en el catàleg oficial podien ser programats i optar a les ajudes. No obstant això, diverses companyies i ajuntaments han detectat que, encara que en el termini de sol·licitud els seus espectacles figuraven en aquest catàleg, en publicar-se la resolució provisional i sol·licitar-se esmenes, el IVC havia eliminat diversos espectacles de la plataforma. Aquesta eliminació es va realitzar sense notificació prèvia a les companyies afectades i sense aportar un criteri clar i transparent sobre els motius d’exclusió.
Els municipis s’han vist obligats a esmenar les seues sol·licituds amb l’única indicació que “la programació en la seua globalitat no respon als propòsits perseguits pel projecte del CCV (professionalitat, diversitat, rigorositat)”, sense que s’haja explicat qui han sigut els professionals responsables de prendre aquesta decisió ni en quins criteris objectius s’han basat.
A aquestes circumstàncies se suma que actualment, Mª José Mora, directora adjunta d’Arts Escèniques en el Institut Valencià de Cultura (IVC) apareix com l’única interlocutora visible del Circuit Valencià. Aquesta situació ha generat malestar entre els professionals del sector, els qui consideren insuficient que una sola persona assumisca la interlocució i, de facto, la coordinació d’un programa tan ampli i complex. L’absència d’un coordinador o coordinadora designat oficialment està provocant greus retards administratius i falta de transparència en la comunicació de decisions i en la gestió d’expedients.
Davant aquesta situació, el sector exigeix:
– Transparència immediata sobre els criteris de selecció i la identitat dels experts avaluadors.
– Notificació formal i motivada a les companyies afectades i ajuntaments participants.
– És imprescindible que s’esmenen irregularitats administratives i s’agilitzen els procediments de contractació i justificació per a evitar que es repetisquen aquestes situacions en el futur.
– Compliment dels terminis i una gestió professional que permeta la correcta planificació de la programació cultural.
– Creació de la figura de coordinador responsable com a mesura urgent per a evitar la deterioració del Circuit i garantir el seu futur.
– Un model de Circuit que compte amb la participació real del sector i que garantisca la diversitat, la professionalitat i l’estabilitat del teixit escènic valencià.
El sector adverteix que la situació actual està generant greus perjudicis econòmics i professionals, i reclama a la Conselleria de Cultura i al IVC una rectificació urgent per a garantir el futur de les arts escèniques valencianes.
AAPV, Actors i Actrius Professionals Valencians
ADVAEM, Associació de Distribuïdors Valencians d’Arts Escèniques i Música
APCCV, Associació de Professionals de Circ de la Comunitat Valenciana
APDCV, Associació de Professionals de la Dansa de la C. Valenciana
AVED, Associació Valenciana d’Empreses de Dansa
ATEPV , Associació de Tècnics de l’Espectacle del País Valencià
AVETID, Associació Valenciana d’Empreses d’Arts Escèniques
FETI, Federació d’Espais Teatrals Independents de la Comunitat Valenciana
GC Gestió Cultural, Associació Valenciana de Professionals de la Cultura
PROART, Professionals d’Arts Escèniques de Castelló i Comarques
PROTEA, Professionals del Teatre d’Alacant
COMITÈ ESCÈNIQUES, Associació de Creadors i Creadores d’Arts Escèniques Valencianes
AVEET, Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors Teatrals