Comunicat “la cultura a la província d’Alacant, en risc”

Les associacions i professionals de la cultura i les arts escèniques d’Alacant denuncien que la falta de voluntat política suposa un gran perill per a garantir l’accés a la cultura de tots els alacantins i alacantines.

Aquestes associacions, que el passat mes de maig i després de mesos de treball van presentar la proposta per a crear la Xarxa Cultural d’Alacant, critiquen en un comunicat la falta de voluntat política de la Diputació Provincial per a posar en marxa el Consorci Cultural de la Província d’Alacant.

La Xarxa Cultural d’Alacant és un projecte redactat i consensuat pel sector de les arts escèniques per a acostar la cultura a tots els municipis de la província.

 

COMUNICAT DE PREMSA

Les associacions sotasignades, representants de les empreses i professionals de la creació escènica i cultural de la nostra província, van entregar just abans de les eleccions municipals, a tots els grups polítics amb representació en el Ple Provincial, un avantprojecte que proposa la posada en marxa d’una estructura que dotarà de major governança, utilitat i eficàcia a l’àrea de cultura de la Diputació.

Aquest projecte aposta per la creació d’un Consorci Cultural de la Província d’Alacant, tal com ja funcionen en altres províncies amb gran èxit, que serviria com a element de col·laboració i de corresponsabilitat entre la Diputació i els municipis. Aquest Consorci pot acabar amb la dispersió, la duplicitat i la burocràcia excessiva que pateixen tant les companyies i els artistes com els ajuntaments a l’hora de relacionar-se amb l’entitat provincial, facilitant així el servei d’espectacles i activitats culturals en tots i cadascun dels municipis de la província.

Passat un temps prudencial de més de tres mesos des de la constitució del nou govern provincial, les associacions signants es van reunir el passat 3 de gener amb el diputat responsable de l’àrea de cultura, Juan de Dios Navarro, per a abordar novament aquest projecte. No obstant això, la resposta rebuda per part de la Diputació és totalment contrària a aquest projecte que garanteix el dret a l’accés a la cultura, a la qual tots els alacantins i alacantines tenen dret.

Cal assenyalar que les associacions signants porten treballant en la Xarxa Cultural d’Alacant des de l’any 2020, quan li va ser entregat un esborrany del mateix a l’anterior diputada de l’àrea de cultura, Julia Parra. En eixe moment, es va acceptar la creació del Festival Provincial d’Arts Escèniques, tan sols com a mesura transitòria i amb l’únic objecte de pal·liar la difícil situació que estaven travessant les companyies i professionals de la cultura a causa de la pandèmia. La Diputació d’Alacant es va comprometre també amb altres tres línies de treball:

  • La creació d’un circuit d’exhibició en el qual tingueren predominança els creadors i creadores alacantines, en règim de cooperació o consorci entre la diputació i els municipis.
  • La previsió i convocatòria d’un pla d’instal·lacions culturals per a la construcció i reforma d’instal·lacions culturals a imatge i semblança del Pla + Esport dotat amb diversos milions d’euros.
  • La creació d’un centre de producció de teatre infantil, que permeta un major acostament dels més joves a les arts escèniques, a imatge i semblança del “Centre Teatral Escalante” de la Diputació de València que porta funcionant més de 40 anys.

No obstant això, segons la reunió mantinguda amb Juan de Dios Navarro, la Diputació d’Alacant ha decidit rebaixar fins i tot un 15% el pressupost destinat a aquest Festival Provincial d’Arts escèniques, respecte a l’any anterior, a pesar que el pressupost destinat a Cultura en la Diputació s’incrementa un 4%. El que es concreta en què els professionals de la música i les arts escèniques d’aquesta província disposaran de 100.000€ menys per a poder fer el seu treball, i que els ciutadans i ciutadanes veuran retallada la cultura en els seus municipis de manera considerable.

El sector cultural i d’arts escèniques vol assenyalar també la seua greu preocupació quant a la falta de reconeixement dels professionals de la cultura per part de l’entitat provincial. Hi ha un enorme risc quant a la qualitat de la cultura que rebem els ciutadans si no es fa una diferenciació clara entre el sector professional i el sector aficionat. Segons la reunió mantinguda, no hi ha voluntat política per a evitar l’intrusisme professional que pateix el sector de manera històrica. Cal assenyalar que sense el control necessari, les administracions públiques estan afavorint, amb diners públics, pràctiques de treball i economia submergits, posant en risc tant a les persones que es pugen a un escenari sense un suport laboral i legal adequat, com als consumidors i consumidores de cultura, que tenen dret a una cultura de qualitat, accessible i diversa.

De la resta de propostes a les quals es va comprometre la Diputació, l’horitzó pinta més negre encara. No es durà a terme el sol·licitat Pla d’Infraestructures Culturals, ni el centre de producció cultural per a la infància. I sobre la creació d’un consorci provincial, el diputat de cultura es parapeta en “l’aparent” negativa de la Intervenció i la Secretaria Provincial a posar-los en marxa.
Les associacions signants posem també de manifest la nostra preocupació pel fet que aquest tipus de decisions siguen preses de manera unilateral per dos alts funcionaris de l’ens provincial, sense tindre en compte les necessitats de la població i dels professionals; i per la falta d’interés en la la gestió de la cultura de rodalia, a favor de la cultura dels grans contenidors als quals dediquen xifres milionàries amb escassa repercussió per als ciutadans.

Si és legal, entra dins de la llei; si no es posa en marxa, és falta de voluntat política.

Les associacions sotasignades, sol·licitem al president de la Diputació Provincial d’Alacant que recapacite sobre l’oportunitat de posar en marxa entitats i infraestructures de modernització de l’administració i la gestió de la cultura en l’entitat provincial, que acabe amb un sistema obsolet que no satisfà a ningú. Sol·licitem també als responsables polítics en matèria cultural que tinguen en compte el treball que els professionals culturals realitzem des de fa molt temps, que és independent dels interessos polítics de cada govern, i sobretot, exigim que prenguen les mesures més adequades per a garantir l’accés a la cultura de tots els ciutadans i ciutadanes, que són els que realment mantenen aquest sistema.

Aquest comunicat de premsa el signen les següents associacions professionals del sector cultural:

  • GC Gestió Cultural – Gestió Cultural, Associació Valenciana de Professionals de la Cultura
  • Apdcv – Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana
  • ProTea – Plataforma de Professionals del Teatre de la Província d’Aacant
  • Aapv – Associació d’Actors i Actrius del País Valencià
  • Advaem – Associació Valenciana de Distribuïdores i Distribuïdors Professionals d’Arts Escèniques i Música
  • Aved – Associació Valenciana d’Empreses de Dansa
  • Apccv – Associació de Professionals de Circ de la Comunitat Valenciana
  • Avetid – Associació Valenciana d’Empreses de Teatre i Circ
  • Comité Escèniques – Associació de Creadors i Creadores d’Arts Escèniques Valencianes

 

NOTÍCIES RELACIONADES:

https://diariodealicante.net/asociaciones-consorcio-cultura-alicante/

https://www.informacion.es/cultura/2023/05/11/artes-escenicas-proponen-crear-consorcio-87226154.html

https://alicanteplaza.es/asociaciones-culturales-consorcio-provincial